



Duration: 42 months

Grant agreement no. 243964

QWeCI

Quantifying Weather and Climate Impacts on Health in Developing Countries

M7.a – Project kick-off meeting

Start date of project: 1st February 2010

Lead contractor : UNILIV Coordinator of milestone : Morse Evolution of milestone

Due date : M03 Date of first draft : 10/02/2011 Start of review : 10/02/2011 Milestone accepted : 26/04/2011

Project co-funded by the European Commission within the Seventh Framework Programme (2007-2013)

Dissemination Level		
PU	Public	
PP	Restricted to other programme participants (including the Commission Services)	
RE	Restricted to a group specified by the consortium (including the Commission Services)	
CO	Confidential, only for members of the consortium (including the Commission Services)	

The project kick-off meeting was initially planned for April 2010, but was delayed due to the volcanic ash cloud over much of Europe. A follow-up kick-off was held in June 2010, with representatives from all partners present.



The above photo is from the June kick-off meeting in Liverpool, UK.

Please see the agenda for the Kickoff Meeting below.



QWeCI

Kickoff Meeting

PROGRAMME

LIVERPOOL Tuesday 8th June - Thursday (morning) 10th June 2010

Geographical Information Centre (GIC) 6th Floor Department of Geography Roxby Building University of Liverpool

Optional database sessions

LIVERPOOL Thursday (afternoon) 10th June 2010 LEAHURST Friday (morning) 11th June 2010

TUESDAY 8TH JUNE 2010

9.30 Registration and Coffee

- **10.00 Prof Stephen Holloway** (*Pro Vice Chancellor and Dean of Faculty of Science and Engineering*), Logistics and Safety (30 mins).
- **10.30 Project Overview Tompkins / Morse** (15 mins) **The Scientific Board Workpackage Outlines** (20 mins maximum each) with 5 mins for:
 - i Current position, past projects, state of the art
 - ii 42 month objectives in QWeCI and WP interdependencies
 - iii 12 to 18 month implementation plan and interdependences
 - iv Questions
- 10.45 WP1.1 UNILIV Disease database
- **11.05** WP1.2 UOC Atmospheric database
- **11.25** WP1.3 UNILIV Climate-disease associations
- **11.45 Coffee** (10 mins)
- **11.55** WP2.1 UNILIV **Development of dynamic disease models**
- **12.15** WP3.1 CSIC Calibrated seamless seasonal atmospheric forecasts
- **12.35** WP3.2 IC3 Seamless decadal predictions and projections
- **13.00** Lunch (60 mins)

Group photo in GIC or at front of building if weather is fine

- **14.00** WP4.1 IC3 Seamless climate-disease model integrations
- **14.20** WP5.1 UOC **Development of integrated information and decision support systems**
- 14.40 Reflection on WPs presented
- **14.55 Tea** (10 mins)
- **15.05 Management Board Meeting** Each WP needs where possible to have two representatives who lead the workpackages one from a European Institute and one from an African Institute. The same people can be the representative of more than one WP.
- 17.35 Close for Day 1

WEDNESDAY 9TH JUNE 2010

9.00 Coffee (30 mins)

- **9.30 Pam Neagle** (*Project Financial and Reporting Arrangements*). **Veronica Cannings** (*The Consortium Agreement*). (*TBC*)
- **10.10** WP5.2 KNUST Ghana pilot project: Peri-urban malaria
- 10.30 WP5.3 CSE Senegal pilot project: RVF and malaria
- **10.50** WP5.4 UNIMA Malawi pilot project: disease risk dissemination by long-range WiFi technology
- **11.10 Coffee** (20 mins)
- **11.30** WP6.1 ICTP **Targeted training and exchange visits** WP6.2 ICTP - **Workshops and dissemination** WP6.3 ICTP - **Pilot projects: impacts and recommendations**
- **12.00** Reflection on all WP presentations priority to field pilots
- **12.30** Lunch (60 mins)
- **13.30** Workpackage Meetings

Breakout into WP groups.

- To develop and discuss implementation and dependencies on other WPs and potential risks.
- To consider WP meetings or joint WPs meetings.
- **15.30 Tea** (30 mins)
- **16.00** Workpackage Meetings (continued)
- **17.00** Meeting Close for Day

THURSDAY 10TH JUNE 2010

9.00 Coffee (*30 mins*)

9.30 Workpackage Plenary Reports

WP1.1 UNILIV - Disease database

WP1.2 UOC - Atmospheric database

WP1.3 UNILIV - Climate-disease associations

10.00

WP2.1 UNILIV - Development of dynamic disease models

WP3.1 CSIC - Calibrated seamless seasonal atmospheric forecasts

WP3.2 IC3 - Seamless decadal predictions and projections

10.30

WP4.1 IC3 - Seamless climate-disease model integrations

- WP5.1 UOC Development of integrated information and decision support systems
- **10.50 Coffee** (20 mins)

WP5.2 KNUST - Ghana pilot project: Peri-urban malaria

WP5.3 CSE - Senegal pilot project: RVF and malaria

WP5.4 UNIMA - Malawi pilot project: disease risk dissemination by long-range WiFi technology

11.20

WP6.1 ICTP - Targeted training and exchange visits WP6.2 ICTP - Workshops and dissemination WP6.3 ICTP - Pilot projects: impacts and recommendations

11.35 Outstanding WP issues

11.55 Closing Remarks and Future Meetings

12.15 Close

12.15 Lunch (45 minutes)

Breakout rooms are available Thursday afternoon

THURSDAY (afternoon) 10th JUNE - FRIDAY (morning) 11th JUNE

LIVERPOOL & LEAHURST

Pathogens Database Workshop.

African partners (and others if they wish) are invited to spend time at Leahurst in our Veterinary Faculty to discuss use of the Pathogens Database within **QWeCI**.

For African partners working on disease we request you attend this meeting.

Minibus transport will be provided to and from Leahurst (approx 40 mins), lunch will be provided at no cost for the participants.

We aim to give hands on demonstration of our work so far with the database and how we seek to interact with African partners in its development.